[...] chlorowodorku betainy - betaina HCl. Może ona zwiększać stężenie kwasu solnego w żołądku, co pozwala na lepsze trawienie pokarmów i większą dostępność składników odżywczych w nich zawartych. Dodatkowo tworzy barierę ochronna przed patogenami. Betaina a sport Jak pamiętamy, betaina jest prekursorem kreatyny. Dlatego stosowana jest nie tylko [...]
[...] cudotwórcy obiecują, iż w miesiąc pozbędziesz się 10 kg masy, inni, że 10 kg tkanki tłuszczowej. O ile zrzucenie 10 kg masy w miesiąc jest możliwe, gdyż strata może dotyczyć zarówno wody, tłuszczu, jak i mięśni, o tyle pozbycie się 10 kg tkanki tłuszczowej jest niewykonalne (lub tak ryzykowne, że nieopłacalne). Przyjrzyjmy się danym naukowym [...]
Moda na diety oczyszczające cały czas rośnie. Coraz częściej słyszymy o „detoksykacji, dietach oczyszczających, dietach sokowych, głodówkach na oczyszczenie organizmu” oraz wielu innych dietach, mających na celu oczyszczenie naszego organizmu z niekorzystnych substancji. Ich zwolennicy zapewniają o ich korzystnym wpływie na usunięcie zalegających [...]
[...] cukru i soli, niż zalecają wytyczne żywieniowe. Wyniki sugerują, że osoby nie zajmujące się np. dietetyką, nie mają wiedzy o zalecanych rozmiarach porcji (węglowodanów czy tłuszczów), nie wiedzą też, ile składników odżywczych znajduje się w porcji pokarmu. Komentarz i uzupełnienie: nikt nie wybrał minimalnej, zalecanej, dziennej ilości [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Podsumowanie Jeśli musisz, od czasu do czasu zjedz jakiś [...]
[...] dieta jest zaprzepaszczona, powinnaś teraz zamiast kolejnego posiłku zjeść całą paczkę i zarzucić dietę do chwili, gdy będziesz w stanie całkowicie na nią przejść. To samo tyczy się treningów – nawet jeżeli program obejmuje cztery jednostki treningowe w tygodniu a ty masz szansę pojawić się tylko na dwóch – zrezygnuj - albo wszystko [...]
[...] wysokiej podaży białka w diecie oraz sposobami optymalnego go wykorzystania do celów zdrowotnych. Syntetyzowane są za jej pośrednictwem m.in. białka miofibrylarne, czyli takie, które biorą udział w skurczach mięśni i przy odpowiednio dużym nagromadzeniu i wsparciu układu nerwowego dają dużą siłę. Synteza nowych białek zabezpiecza przed [...]
[...] podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu. Czarny pieprz i piperyna Pieprz kojarzony jest głównie z uniwersalnością, jeśli chodzi o przyprawianie potraw. Jest to [...]
[...] plastik, kupujemy, a następnie przechowujemy w nim leki, żywność, napoje i, co najgorsze, wydaje nam się, że to wszystko jest normalne i nie ma się czego obawiać. Jak walczyć z BPA? Niestety nie da się całkowicie wyeliminować BPA z naszego życia, co potwierdza doświadczenie wykonane przez University of Illinois. W doświadczeniu uczestnicy [...]
Wszyscy już słyszeli ostrzeżenia przed suplementami, które mogą być niebezpieczne dla wątroby. Panika osiągnęła już taki poziom, iż niedawno otrzymałem pytanie: „czy hydrolizat kolagenu nie spowoduje uszkodzenia wątroby”! W Internecie opisać można wszystko, tylko znacznie trudniej to udowodnić w dobrze kontrolowanych warunkach [...]
[...] antyoksydacyjne, Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus L.) – stymuluje produkcję żółci, działa ochronnie na wątrobę, antyutleniająco i wpływ na stężenie cholesterolu, Oczywiście, jeśli ktoś nadużywa hepatotoksycznych leków (np. SAA), alkoholu czy narkotyków to będzie trzeba czegoś o wiele silniejszego aby przywrócić funkcjonowanie wątroby [...]
[...] to niewiele osiągniesz. Rozsądne jest kontynuowanie treningu przez co najmniej 8-10 tygodni, za częste zmiany nie przynoszą niczego dobrego. Jeśli nie istnieją wyraźne przesłanki, nie należy eksperymentować, ale korzystać ze sprawdzonego systemu, np. treningu siłowego (góra/dół, push-pull, westside barbell, FBW), biegowego czy interwałowego.
[...] przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz niektóre z najgorszych składników [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
[...] utrzymywanie „tłuszczowych poduszek” nie tylko szkodzi zdrowiu, ale przede wszystkim estetyce sylwetki. Niektórzy udają zaskoczenie, jakby można było zyskać 5 kg, 10 kg czy 20 kg nadwagi w ciągu kilkunastu godzin. „Skąd to się wzięło? Jeszcze wczoraj tego nie było”. Dlaczego niektóre osoby mają problem z nagromadzoną tkanką tłuszczową, a [...]
[...] Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie Akkermansia i Alistipes, a także natężenie metabolizmu adeniny i adenozyny oraz histydyny i osłabienie rozkładu białek na aminokwasy czy biosyntezy aminokwasów. Pro-, pre- i postbiotykoterapie stanowią zatem nowe, obiecujące narzędzia w zwalczaniu otyłości. 2. Bakterie jelitowe a zaburzenia nastroju [...]
Warzywo, o którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród [...]
[...] (świadomie i nieświadomie) oraz także brania sterydów anaboliczno-androgennych. Czy boldenone może być aż tak szkodliwy dla nerek? Widzę tu dwie możliwości. Mężczyźni kłamali i brali np. hormon wzrostu (który po zakończeniu okresu wzrostowego u dorosłych powoduje przerost większości narządów wewnętrznych, rozrost dłoni, stóp, kości [...]
Agregacja płytek krwi jest mechanizmem obronnym ustroju, w momencie pojawienia się uszkodzenia otaczają one uszkodzony obszar, przylegają i poprzez kaskadę reakcji powodują przyciągnięcie kolejnych płytek krwi do kluczowego rejonu. Obniżona liczba lub zaburzenie funkcji płytek krwi mogą być powodem przedłużonego krwawienia. Referencje: Kathleen [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]